Pietari Tuominen

Miksi vihreät?

Äänestän teitä vihreitä kuntavaaleissa, mutta valtakunnanpolitiikassa en voi sitä tehdä. Kannatatte pyöräteiden ja luonnonsuojelualueiden lisäksi erittäin paljon meidän kaikkien hiilijalanjälkeä lisääviä lakeja. Käyn alla läpi, mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat ympäristöön.

Tavaroiden vapaa liikkuvuus. Kannatatte EU:ta, joka on tullivapaa alue. Kannatatte myös vapaakauppasopimuksia maailman toisella puolella olevien maiden kanssa. Ette kannata lähituotantoa suosivia tulleja tai tuontirajoituksia. Tällä linjanvedolla pidätte erittäin saastuttavan rahtilaivaliikenteen täydessä kasvussa. Pidätte myös lentorahdin Etelä-Euroopasta ja muualta käynnissä. Siirrätte tavaroiden tuotannon tällä politiikalla maihin, jotka eivät ole ilmastosopimuksissa mukana. Miten tämä on vihreää politiikkaa? Eikö olisi parempi asettaa lakeja, jotka suosivat kotimaista ja lähellä tuotettua. Näin pitkiä rahtimatkoja ei tarvittaisi.

Pääoman vapaa liikkuvuus. Kenen etu on, että omistus on maailmassa hyvin harvoissa kävissä. Tämä on mahdollista ainoastaan, koska pääoma saa liikkua vapaasti rajojen ylitse. Paikallisten omistamia yrityksiä ei lainsäädännön avulla suosita, jolloin omistus on siirtynyt harvoille superrikkaille. Nämä sitten lentelevät ympäri maailmaa yksityisjeteillään ja tahtovat matkustaa avaruuteen. Tämä on täysin vastuullisen ympäristöpolitiikan vastaista toimintaa. Te kannatatte sitä. Miksi?

Työvoiman ja ihmisten vapaa liikkuvuus. Täällä meillä pohjoisessa asuvilla on paljon isompi hiilijalanjälki, koska joudumme talvella lämmittämään ja ruokamme kuljetetaan meille pitkän matkan päästä lento- ja laivarahtina. Esimerkiksi afrikkalaisilla, jotka asuvat afrikassa on paljon pienempi hiilijalanjälki. Mitä järkeä sitten on tuoda sieltä tänne suuria massoja ihmisiä? Näin hiilijalanjälki vain lisääntyy. Kaiken lisäksi kun köyhemmän maan ihminen pääsee tänne Pohjolaan, hän hyvin harvoin on maailman ekologisin täällä eläjä. Kierrätys on täysin turhaa hömpötystä ja paljon tärkeämpää on valitettavan usein mahdollisimman pian hankkia kaikki länsimaisen elämän statussymbolit. Tämä ei ole lainkaan kestävää kehitystä. Silti te kannattatte sitäkin. En ymmärrä, miksi?

Voisin jatkaa tätä listaa melko pitkälle, mutta silloin tästä blogista tulisi liian pitkä.

Kuten sanoin, äänestän teitä edelleen kuntavaaleissa, koska tahdon lisää pyöräteitä. Eduskuntavaaleissa esimerkiksi Itsenäisyyspuolue on kuitenkin vaaliohjelmaan huomattavasti teitä ympäristöystävällisempi valinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sinulla on joitain virheitä tekstissäsi, puutun yhteen niistä.

"Pääoman vapaa liikkuvuus. Kenen etu on, että omistus on maailmassa hyvin harvoissa kävissä. Tämä on mahdollista ainoastaan, koska pääoma saa liikkua vapaasti rajojen ylitse. Paikallisten omistamia yrityksiä ei lainsäädännön avulla suosita, jolloin omistus on siirtynyt harvoille superrikkaille. Nämä sitten lentelevät ympäri maailmaa yksityisjeteillään ja tahtovat matkustaa avaruuteen. Tämä on täysin vastuullisen ympäristöpolitiikan vastaista toimintaa. Te kannatatte sitä. Miksi?"

Vihreät ovat itse asiassa olleet ajamassa sekä tobinin veroa (tai sen johdannaisia) sekä erilaisten veronkiertokikkojen (mm yhtiöiden sisäisillä lainoilla kikkailu) poistamista. Vihreät kannattavat myös tiukempaa suhtautumista veroparatiiseihin. Tässä olemme aika samoilla linjoilla vasemmistoliiton kanssa, ja vahvasti epäilen, ettei Suomessa ole muita puolueita jotka ovat tässä yhtä johdonmukaisia. Jos siis et äänestä vasemmistoliittoa tai vihreitä, äänestät käytännössä sallivampaa linjaa tekstissä vastustamasi asian suhteen.

Myös muissa väitteissäsi on ongelmia, mutta muut saavat puuttua niihin jos viitsivät.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Kiitos Marko selvennyksestä! Kuitenkin en ymmärrä, miksi vihreät ovat samaan aikaan EU:n kannalla? EU käytännössä lainsäädännöllään sitoo meidät pääoman ja tavaran vapaaseen liikkuvuuteen ja estää tobinin veron kaltaiset hyvät projektit. Jos olisimme itsenäinen maa, voisimme tuostakin päättää aivan itse.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Useimmat meistä ovat sillä kannalla, että yhteistyöllä muiden Euroopan maiden kanssa meillä on edes jonkinlaiset mahdollisuudet vaikuttaa mm suuryritysten toimintaan. Suomen kaltainen pieni maa ilman yhteistyökumppaneita sen sijaan olisi täysin kansainvälisten suuryritysten armoilla. Itse uskon, että EU vastaisuus on vallan siirtämistä suuryrityksille ja jonkin verran itäiselle naapurillemme. En itse tule koskaan kannattamaan moista politiikkaa. EU-tasolla sen sijaan pitää ajaa tiukempaa suhtautumista veroparatiiseja, veronkiertoa ja verokilpailua kohtaan. Tuotevastuu, vakuutussäätely, ympäristönormit yms ovat myös asioita joita on mahdollista parantaa vain yhteistyöllä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Eduskuntavaaleissa esimerkiksi Itsenäisyyspuolue on kuitenkin vaaliohjelmaan huomattavasti teitä ympäristöystävällisempi valinta.
"
"Kuten sanoin, äänestän teitä edelleen kuntavaaleissa, koska tahdon lisää pyöräteitä.
"

Äänestät jotain porukkaa, koska haluat pyöräteitä lisää.. arvojärjestys kunnossa.... no mikä ettei sitten. Äänestät myös, tai ainakin suosit, putinlandian ipuja ("itsenäisyyspuolue") koska mielikuvituksesta repäistyt lukuisat luojatkaan tiedä miksi. Ehkä Venäjän alla olisimme vihreämpiä. Nice...

No oli siinä jotain ok tekstiäkin.. muut kommentoikoot ok-kohtia, mikäli kukaan vaivautuu..
+++++

Se kohta avaruudesta. Se (ihmiskunnan levittäytyminen muuallekin kuin tälle yhdelle planeetalle) on about pakkokin toteutua ja pian (pian on vähän suhteellinen käsite myös..) ihmiskunnan säilymisen kannalta. Toki kyse ei siinä ole miljonäärien extreme-kokemuksien kartuttamisessa.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Kerrohan, miten IPU ajaa Putinin asiaa? Onko osallistuminen USA:n valloitussotiin ja huomattavasti nykyistä suurempien summien laittaminen maanpuolustukseen jotenkin parempi ratkaisu? Mistä lähtien huonot idänsuhteet ovat olleen yhtään kenenkään etu?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

IPU oli sitä (venäläismielinen) ainakin aikaisemmin. Nyt en ole ipusta vuosiin edes pahemmin kuullut eli onko meno muuttunut? Aikaisemmin puolue oli yleinen vitsien aihe juurikin venäläismielisyyden takia. Hassua kun puolueen nimi kuitenkin sivuaa itsenäisyyttä. Käsittääkseni puolueen jo ennestään olematon suosio on onneksi entisestään alentunut. Puolueen puheenjohtajan kai kuoltua uutiset puolueesta ovat olleet minimissään.

Sivuhuomautuksena USA nyt ei varsinaisesti ole valloittanut yhtäkään maata (liittänyt itseensä) pitkiin aikoihin. Se hoitaa ahnaasti kyllä omat intressinsä kuten muutkin suuret maat.
Eikä monella NATO-maallakaan ole huonoja idänsuhteita, vaan kauppa käy mainiosti Venäjänkin kanssa.

Toimituksen poiminnat