Pietari Tuominen

Suomen kannattaisi myydä korvetteja USA:lle

On hyvin tiedossa, etteivät Yhdysvaltojen laivaston alukset pysty toimimaan jäissä. Tänäkin talvena heillä oli aivan uusi sotalaiva jumissa Kanadassa, koska mitään jäänmurtokykyä heidän aluksilla ei ole. Samaan aikaan koko isolla maalla on vain pari toimivaa jäänmurtajaa. Tämä on heille hyvin vakava ongelma, koska esimerkiksi heidän Etelämantereen tutkimushankkeet ovat täysin yhden ikivanhan jäänmurtajan varassa.

Sotilasoperaatioista arktisella alueelle ei voi ilman jäänmurtokykyä edes haaveilla. Yhdysvalloilla on siis 1 toimiva ikivanha Arktisen alueen jäänmurtaja. Venäjällä on niitä 27.

Suomen Laivue 2020:n uudet monitoimikorvetit on suunniteltu toimimaan kaikissa jääolosuhteissa Itämerellä. Näillä on siis sama 1A Super jääluokitus, kuin vaikkapa ruotsinlaivoilla. Tällainen myös jäänmuurtoon kykenevä arktinen sotalaiva olisi todella erinomainen hankinta jenkkien laivastolle, koska se mahdollistaisi arktiset operaatiot ympäri vuoden.

Vertailuna, tuo heidän jäissä Kanadassa jumissa ollut alus on 115 metriä pitkä, kun taas Suomen uudet monitoimikorvetit tulevat olemaan 105 metriä pitkiä. Eli miltei samankokoisia, mutta suomalainen alus olisi helposti ajanut jään läpi takaisin vapauteen. Onkin hauskaa, että jenkkien tuon alusluokan nimi on vapaasti suomennettuna vapaus-luokka.

Meidän kannattaisi siis myydä näitä laivoja hyvin aktiivisesti rapakon taakse, koska heillä on niille polttava tarve. Onko Suomella osaamista tai aikeita tähän?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olisiko niin, että Yhdysvaltain lainsäädäntö ei salli ostettavan laivoja ulkomailta. Siten suojellaan omaa telakkateollisuutta toisin kuin Suomessa, jossa esim. Viking Line rakennuttaa uutta laivaansa Kiinassa.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Hyvä huomio! He voivat onneksi halutessaan muuttaa lainsäädäntöä hyvinkin nopeasti, kuten nykyisen presidentin aikakausi on osoittanut. Näen tässä itse todella ison bisnesmahdollisuuden, koska jenkeillä itsellään ei tätä osaamista ole. Samaan diiliin voisi toki paketoida meidän hävittäjähankinnan vastakaupoiksi.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei jenkkien lainsäädäntö koske yksityisiä varustamoja, onneksi, koska meikäläisten telakoiden risteilijät ovat olleet haluttuja Karibialla. Liittovaltion alukset ovat sitten eri asia. Onhan meilläkin enimmäkseen hankittu sota- ja valtionlaivat kotimaasta. Poikkeuksia toki on, kuten surullisenkuuluisat italialaiset raivaajat.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Miksi rakentaa jäänmurtokapasiteettia, jos kerran kaikki jäät ovat sulamassa?

Tarvitaan ainoastaan pidemmät ankkurikettingit, että ylttävät yhä etääntyvään pohjaan.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Suomen laki kieltää sotatarvikkeitten kaupan sotaa käyviin maihin, vaikka kyseessä olisikin USA.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/05/rotista-...

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Tuo on aika huono diili kauppataseen kannalta, että sieltä saa kuitenkin ostaa sotatarvikkeita. He myyvät tänne, mutta me emme saa myydä vastaavaa tavaraa takaisin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Vanha vitsi. Jo aikoinaan Kekkonen yritti myydä jäänmurtajia Pohjois-Amerikkaan ja selitys ostamattomuuten oli, että jäänmurto on siellä tehtävä omalla kalustolla. Samalla tavalla hornettienkin ostaminen Suomeen on harakirihommaa kun koneista löytyi dokumentoimaton huoltoliittymä. Ja kuinkahan varaosien saannin kanssa on kun ollaan tositoiminnassa.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Se oli silloin. Nyt heillä on oikeasti kriisi päällä, kun pitää vastata Venäjän ja Kiinan arktiseen varustautumiseen. Ja olen täysin samaa mieltä heidän lentokoneiden ostamisesta. Jos joskus tulisi kriisi, jossa he olisivat se toinen puoli, olisi 100%:n varmaa, ettei heidän hävittäjistä silloin olisi mitään hyötyä. Sen sijaan Ruotsin kanssa tilanne on täysin toinen. Kun seuraa jenkkien nykyisiä valloitussotia, sitä ei koskaan tiedä, minkä maan valloittaminen on seuraavaksi heidän oman etunsa mukaista. Ruotsi sen sijaan on Suomen kanssa samassa tilanteessa.

Toimituksen poiminnat