Pietari Tuominen

Miksei Suomi voisi kehitysavun sijaan jakaa koulutettuja työttömiä?

Kehitysavulla sotketaan monien kehittyvien maiden talous. Ruokaa ja muita tarvikkeita ilmaiseksi jakamalla tuhotaan paikallinen yrittäjyys ja tuotanto. Monilla tällaisilla mailla on lisäksi ongelma aivovuodon kanssa. Ammattikoulutettu työvoima lähtee muihin maihin korkeamman palkan toivossa töihin. Suomen kannattaisikin kehitysavun sijaan käyttää rahaa koulutettujen työttömien ammattilaisten lähettämiseen kehittyviin maihin. Suomalaiset nuoret saisivat arvokasta ulkomaan työkokemusta täysin erilaisissa olosuhteissa.

 

Sen sijaan, että istuvat sohvalla työttömyysturvalla ammattitaitoaan ruostuttamassa, oppisivat toimimaan ammatissaan haastavissa ja vaihtuvissa olosuhteissa. Esimerkiksi insinööreistä on monissa maissa kova kysyntä. Heidän elintasonsa on paljon parempi monessa muussa maassa, kuin Suomessa. Jos Suomi ei omia insinöörejään kaikkia tarvitse, eikö heidät kannattaisi lähettää muualle? Tämä olisi kaikkia osapuolia aidosti hyödyttävää toimintaa, toisin kuin kehitysapu. Nuoret saavat kokemusta, kehittyvät maat saavat osaamista ja Suomen valtio säästää rahaa sekä saa osaavia nuoria kansainvälisiä ammattilaisia maailmalta takaisin.

 

On järjetöntä rahanhukkaamista pitää nuoria kalliisti koulutettuja ammattilaisia työttömyyskortistossa. Tiedän itsekin muutaman insinöörin, jotka unohtivat muutaman vuoden kortistossa oltuaan miltei kaiken, minkä olivat insinöörikoulussa oppineet. Valtiolta siis menivät tämänkin insinöörin kalliiseen koulutukseen investoidut rahat täysin kankkulan kaivoon. Monissa maissa tällaisista koulutetuista ihmisistä on samaan aikaan huutava pula. Heitä tarvitaan suunnittelemaan taloja, siltoja, teitä ja rakentamaan koko perusinfraa. Jos ette heitä Suomessa tarvitse, lähettäkää heidät kirjaimellisesti sinne missä pippuri kasvaa. Siellä heidät toivotetaan iloisesti tervetulleiksi.

 

Vielä loppuun pienenä mainoksena nuorille koulutetuille ihmisille. Kehittyvissä maissa insinööri saa helposti palkallaan omakotitalon palveluskuntineen hommattua. Myöskään autoon tai muihin tarpeellisiin asioihin ei joudu maksamaan lainoja vuosikausia. Ne pystyy ostamaan omalla palkallaan, koska insinöörin palkan ostovoima on kehittyvissä maissa usein paljon Suomea suurempi. Paljon jää rahaa myös pankkitilille säästöön. Lisäksi tuollaisessa paikassa käytännön kielitaito kehittyy ihan eri tasolle. Saattaa hyvinkin oppia sujuvan englannin lisäksi puhumaan sitä paikallista kieltä täysin sujuvasti. Sen jälkeen Suomessa ja Euroopassakin on työmarkkinoilla ihan erilailla haluttu ihminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (132 kommenttia)

Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Mitäs jos lähetettäisiin ihan koulutettuja zumbalaisia? Leo Stranius ja Antti Nylen voisi harkita suden suojelijan uraa vaikka Uralilla?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

>Jos Suomi ei omia insinöörejään kaikkia tarvitse, eikö heidät kannattaisi lähettää muualle?

Mitä ajattelit tehdä insinöörille, joka ei halua lähteä?

Heureka! (nimimerkki)

Lakkautetaan avustukset, kyllä se siitä.

Vieras (nimimerkki)

"Mitä ajattelit tehdä insinöörille, joka ei halua lähteä?"

No hyvä, että ollaan tarkkoja, mutta eiköhän oletuksena ollut vapaaehtoisuus.

Tai sitten aseella.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Jos tarjotaan houkutteleva ja selkeä paketti, varmasti moni lähtisi ihan vapaaehtoisesti. Varsinkin kun toinen vaihtoehto on Suomessa työttömänä olo. Pitää vain järjestää paikallinen opas, asunto, auto ja muut tarpeet valmiiksi. TE-toimisto maksaisi lennot. Moneen maahan koulutetut ammattilaiset ovat sen verran haluttuja, että järjestävät kyllä mielellään tuollaiset tarpeet sekä pienet extrat päälle.

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

>Pitää vain järjestää paikallinen opas, asunto, auto ja muut tarpeet valmiiksi. TE-toimisto maksaisi lennot.

Eli toisin sanoen, haluat käyttää veronmaksajien rahoja siihen, että ihmisille ostetaan lentomatkoja ulkomaille? Kuullostaa varsin erikoiselta idealta.

>Moneen maahan koulutetut ammattilaiset ovat sen verran haluttuja, että järjestävät kyllä mielellään tuollaiset tarpeet sekä pienet extrat päälle.

Mikä estää ulkomaita tällä hetkellä houkuttelemasta suomalaisia osaavia työttömiä?

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

>Eli toisin sanoen, haluat käyttää veronmaksajien rahoja siihen, että ihmisille >ostetaan lentomatkoja ulkomaille? Kuullostaa varsin erikoiselta idealta.

Tällä hetkellä veronmaksajien rahoja käytetään ansiosidonnaisiin työttömyysturviin, joka parhaimmillaan nousevat 2000€/kk. Tämän lisäksi rahoja käytetään usein täysin turhiin työttömien aktivoimiskoulutuksiin, joissa järjestetään veronmaksajien rahoilla mm. tulitikunheittokilpailuja ja muuta kehittävää. Eiköhän lentolippu tule pidemmän päälle hiukan halvemmaksi ja ole se kehittävämpi vaihtoehto.

>Mikä estää ulkomaita tällä hetkellä houkuttelemasta suomalaisia osaavia työttömiä?

Monissa maissa ei osata kunnolla käyttää internettiä tai edes lähettää sähköpostia. Eivät tiedät missä on Suomi ja jos tietävät, uskovat ettei sieltä rikkaasta maasta kukaan halua tulla omaan kehittyvään maahan töihin. Lisäksi heillä ei ehkä ole osaamista, tietoa tai kielitaitoa haalia porukkaa Suomesta töihin. Jos valtio sen sijaan tulee tässä vastaan, kynnystä lähteä voidaan huomattavasti madaltaa, jolloin kaikki osapuolet hyötyvät.

Henry Bjorklid

Jos Jouni saan vastata tähän. Ihan alusta.
- Valtiovalta julistaa "Tee jotakin hyödyllistä yhteisösi hyväksi"-kampanjan.
- Työttömät peruustaisivat eräänlaisia yhdistystyyppisiä yhteisöjä, jossa käytäisiin läpi mitä voidaan tehdä. (Virkamiehet pidettäisiin ulkona tästä keskustelusta.).
- Jokainen suunnitelma käytäisiin läpi, laskettaisiin kustannukset, tulot jne. (Virkamiesten homma).
- Jokainen joka soveltuu ja haluaa lähteä Pietarin kehittämän idean mukaisesti ulkomaille, voisivat lähteä (tietyn budjetin puitteissa).

- Suuri osa virkamiehistä olisivat tämän jälkeen tässä genressä turhia. => kenkää.

Jäljellä olisi:
- työttömät jotka eivät ole keksineet mitään tekemistä, eivät ole lähteneet mukaan mihinkään projektiin
- sekä virkamiehet, jotka eivät osaa mitään yli A4-kaavakkeen

Osa näistä voisi laittaa koulutukseen. Esim. liikuntavammaiset voisivat pääsääntöisesti opiskella tietsikkahommia, jotta tulevaisuudessa löytyisi duunipaikka.

Kaikki muut sitten laitettaisiin hommiin, missä a) työllistetyt työttömät tarvitsevat apua
b) virkamiehet keksivät (ei ne mitään järkevää keksi, mutta so what?)

Henry

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

>Suuri osa virkamiehistä olisivat tämän jälkeen tässä genressä turhia. => kenkää.

Toisin sanoen, virkamiehillä olisi intressi olla myöntämättä verovaroin maksettuja ulkomaanmatkoja kenellekään.

>Osa näistä voisi laittaa koulutukseen. Esim. liikuntavammaiset voisivat pääsääntöisesti opiskella tietsikkahommia, jotta tulevaisuudessa löytyisi duunipaikka.

Miten tämä eroaisi tällä hetkellä tehtävistä työllistämiskursseista ja muusta vastaavasta tempputyöllistämisestä?

Kaikki tällaiset ideat ainoastaan lisäävät byrokratiaa ja tulevat kalliiksi. Minusta huomattavasti parempi ratkaisu työttömyyden hoitoon olisi työttömyysturvajärjestelmän korvaaminen perustulolla, mikä tekisi työn vastaanottamisesta aina kannattavaa, sekä ihmisten tuloverotuksen laskeminen, mikä lisäisi yrittäjyyttä ja työpaikkoja Suomessa.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Suomessa on muistaakseni 160 kertaa enemmän virkamiehiä, kuin Sveitsissä. Olen samaa mieltä, julkisen sektorin kokoa pitäisi pienentää. 10% nykyisestä riittäisi aivan hyvin. Rahaa säästyisi omien laskelmieni mukaan noin 30-40 miljaria vuodessa. Se tekisi noin kuudesta kahdeksaan tuhatta euroa vuodessa per suomalainen. Rahat voisi käyttää vaikkapa veronalennuksiin tai niillä voisi helposti maksaa kaikki valtionvelat muutamassa vuodessa pois.

Henry Bjorklid

Et Jouni oikein ymmärtänyt.
- Virkamiehillä ei pidä olla mitään valtaa. Niinkuin kirjoitin, työttömät suunnittelevat, virkamiehet laskee. Ja kunnan poliittisten päättäjien pitää tietysti olla jollain kulmalla mukaan, koska yhteiskunnan rahaa tarvitaan aina. Jopa tällaiseen ilmaiseen suunnittelutyöhön tarvitaan tilat jne.
- Jos luulet, että kaikki koulutus on tempputyöllistämistä, olet väärässä.
Ei kai se Sinunkaan koulutus varmaan ollut tempputyöllistämistä kunnes pääsit duuniin?
Otin tuon liikuntavammaisasian sen vuoksi esiin, että tuhannet ihmiset, joka vuosi loukkaantuvat onnettomuuksissa ja tarvitsee uuden ammatin.
Jos muurari vammautuu liikenneonnettomuudessa, niin ei hän kylläkään voi muurata rullatuolissa, eihän?

Ja kuinka selostat sen, että byrokratia muka lisääntyisi jos kerran virkamiehille annetaan kenkää?

Siitä perustulosta olin kyllä aika lailla samaa mieltä.

Henry

RAM (nimimerkki)

Eiks ne virkamiehet vois lähettää sinne kehitysmaihin kehittymään ja koulutetut työttömät siirtyisivät heidän töihinsä, kun kerran osaavat niin paljon.

Mikko K (nimimerkki)

Miksi kysyt? Tarkoitatko, että jos joku insinööri ei halua lähteä, niin sitten kukaan ei lähde?

Heikki Knookala

rauhanturvaajiksikin lähtee mielellään väkeä, miksei muihinkin tehtäviin, kunhan sen mersun vaan saa verottomana...ei tää nyt ihan huono ajatus ole . Parempi lähettää inssi ku riisipussi.

Henry Bjorklid

Hieno idea! Siis tuo Pietarin idea!

http://twitter.com/EDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Kannatan myös ideaa. Jokainen järkevän hintainen keino joka aktivoi ihmisiä parantamaan elämäänsä, kannattaa kokeilla.

..... -----

Het lähtisin kun osoite vain annettaisiin, vaikka puuttuukin tuo insinöörikoulutus. Ajatella pääsisi johonkin lämpimämpään valtioon. Vaan toisaalta en lähtisi kyllä Pietari Islantiin, enkä lähtisi Gröönlantiinkaan, enkä Alaskaankaan lähtisi.

Idea on hyvä mennä ja esittää sitä puolueelle jota äänestät.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Täällä Keski-Amerikassa on +25 tällä hetkellä varjossa. Juuri sopiva lämpötila. Usein yritteliäälle ihmiselle riittää muutama paikallinen kontakti ja sitten vain ostetaan lippu ja lähdetään matkaan. Ei se sen kummallisempaa ole. Jos bisnekset menee puihin, tai ei sitten onnistukaan saamaan työpaikkaa, usein tulee jokin toinen tilaisuus. Jos ei tule, olipahan ainakin antoisa kokemus. Toivoisin tosin, että valtio alentaisi muualle töihin lähtemisen kynnystä huomattavasti. Se hyödyttäisi kaikkia osapuolia.

http://twitter.com/EDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Täällä Aasiassa tämä viikko sellaista 26-28 astetta. Onneksi en ole Suomessa lumikasojen keskellä.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Sielläkin sitten mukavat ilmat. Itse odottelen kauhulla kesähelteiden alkua tammikuussa kun sadekausi on lopullisesti ohi.

Vieras (nimimerkki)

Tuo oli loistava idea! Taas kerran.

Nuoren Pietarin järkeä hivelvän terävät kirjoitukset ovat lähestulkoon taivaan lahja meille taviksille.

Tälle: "Mitä ajattelit tehdä insinöörille, joka ei halua lähteä?"- kommentille:

Pietarin ideaa voisi soveltaa ja asiaa voisi lähestyä vapaa-ehtoisuuden näkökulmasta, määrä-aikaisia sopimuksia kehiin ja silti edelleen kaikki hyötyisi! ( paitsi nykyiset rahan saajat )

Nykyisillä hevonvitun kehitysyhteistyö korruptiorahoilla maksettaisiin kevyesti ammattilaisten palkat ( määräajaksi ) Saisimme määrä-ajan jälkeen entistä pätevämmän koulutetun ja kohdemaa saisi koulutetun osaajan oikean työpanoksen.

Jep! loistava idea!

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Kiitos! Kehitysapurahaa jaetaan noin miljardi vuodessa. Työikäisiä ilman oikeaa työpaikkaa on Suomessa noin 800 000. Rahaa olisi siis yli 1250€/per naama + siihen päälle tällä hetkellä jaetut työttömyyskorvaukset ja turhiin työttömien koulutuksiin laitetut rahat päälle. Jos sen sijaan ajatellaan, että kehitysavun sijaan lähetettäisiin Suomesta vain 50 000 koulutettua työtöntä, rahaa jokaisen lähettämiseen olisi pelkistä kihitysapurahoista 20 000€/vuosi. Tälläkin olisi jo iso vaikutus kansantalouteen.

Vieras (nimimerkki)

Tuommoisia määrä-aikaisia työdiilejä pitäisi tarjota kaikille soveltuvan ammatin omaaville kotimaan työttömille.

Meillä olisi runsaasti pitkälle koulutettua ammattiväkeä jotka voisi innostua hyvinkin lähtemään muutaman vuoden ulkomaan työkomennukselle. Ihan vain oman ammattitaidon ylläpitomielessä.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Työsuhteet voisivat hyvin olla esimerkiksi 4kk, 8kk, vuosi ja siitä eteenpäin. Tuolla tavalla kynnys lähteä ei olisi liian korkea. Voisi lähteä huoletta ensin neljäksi kuukaudeksi kokeilemaan ja sitten halutessaan jäädä pidemmäksi ajaksi tai mennä muualle vastaaviin töihin.

Vieras nimimerkin suojissa (nimimerkki)

Idea on erinomainen, vaikka moni virkamies onkin muuta mieltä. Aiemmin kiinnitin huomiota Pietarin oivaltavaan kirjoitukseen suomalaisten tuotteiden myynnin edistämisestä ulkomailla, sekin oli tiukkaa asiaa.

Olen juuri tällainen työtön insinööri josta Pietari kirjoitti. Jos siis olisikin olemassa houkutteleva ja selkeä paketti lähteä töihin ulkomaille jossa odottaisi iloinen vastaanotto, niin kyllä lähtisin töihin. Siis vaihtoehtona pitkäaikaistyöttömyydelle, sosiaali- ja kelatuille, humpuukikurssituksille ja muille, ei epäilystäkään. Tässä vaan täytyisi ajatella työttömän etua eikä byrokratian jatkuvuutta.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Jos itselläni olisi insinöörin paperit, teettäisin ammattilaisella, tai tekisin itse kunnon espanjan ja/tai englanninkielisen CV:n. Sen jälkeen vain lähettämään hakemuksia latinomaihin oman alan yrityksiin. Väli-Amerikan pienet maat ovat vaihtoehtoina hyviä. Iloinen kulttuuri ja hyvää ahkeraa ammattilaista arvostetaan. El Salvador ja Costa Rica esimerkiksi. Kummatkin mukavia vapaita ja lämpimiä maita. Ei aluksi kannata huolehtia palkasta. Pääasia että saa asumiseen ja ruokaan riittävästi. Kun kielitaito, paikallistuntemus ja ammattitaito on jonkun ajan päästä hallussa, sen jälkeen paremmin palkattuja tilaisuuksia alkaa tulemaan kuin itsestään vastaan. Espanjankielen kurssi on myös hyvä käydä, jos on tilaisuus. Toisaalta kielen oppii parhaiten sitä puhumalla ja käyttämällä. Paikanpäällä kannattaa tutustua mahdollisimman paljon paikallisiin ja viettää näiden kanssa aikaa. Sitä kautta tulee paitsi tilaisuuksia, myös elämä on antoisampaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

niin on hyvä idea,ehkä Pietarilla on vähän enemmän perspektiiviä kuin esim Satu hassilla, jonka silmälaput ja kuolaimet tuottaa vain hehkulamppu- ja ilmastojargonia blogista toiseen. Tosi mhieno oivallus Pietari, älä välitä änkyröistä.

Vieras nimimerkin suojissa (nimimerkki)

Ulkosuomalaisena asioita tarkastelee toisesta näkökulmasta verrattuna kotimaan systeemin sisällä elävään.
Kirjoituksesi on kannustava, mutta valitettavasti yksilönä kynnys hakea työtä vaikka latinomaista on aika korkea. Kielen (espanja, portugali) taitamattomuus, etäisyys, epävarmuus, vähävaraisuus ja jähmettyminen suomen järjestelmään - siinä esteitä lähdölle.

Se että kehitysapuvaroja kohdistettaisiin suomalaisten koulutettujen työttömien työllistämiseen kohdemaissa rakentavien ohjelmien puitteissa, hyödyttäisi molempia, sekä tuen antajaa että saajaa. Samalla kehitysavun perillemeno olisi varmempaa.

Toinen mikä minun mielestä voisi edistää suomalaisen työttömän työllistymistä olisi että nykyistä suomen työttömille tarjolla olevaa tuettua kolmen kuukauden työnhakuoikeutta ETA-maissa laajennettaisiin järkevällä tavalla ulottuvaksi ETA-maiden ulkopuolelle, vaikka Etelä- ja väli-Amerikkaan ja Kiinaan.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Tuohan se ongelma on. Suomen nykyinen systeemi ei kannusta oma-aloitteisuuteen, vaan sen sijaan passivoi ihmiset. Samaan tähtää myös koulutus. Dynaamisten ja idearikkaiden yritysten perustajien sijaan koulutetaan passiivisia työnhakijoita, jotka eivät uskalla elämässään tehdä yhtään mitään, mihin liittyy pienikin riski.

Markus Lehtipuu

Kehitysapu ei ole tuonut kehitystä eikä apua.

Kehitysapu on 1960-luvun hedelmä, joka on nyt vanhentunut.

http://markuslehtipuu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/519...

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen
Vieras (nimimerkki)

Aivan.

Jonkun turhautuneen maisterin lähettäminen saamaan korkeaa maisterinpalkkaa jonnekin vinkustaniaan, ei palvele vinkustaniaa, eikä Suomea. Huuhaamaisteri tietysti tykkäisi laajentaa maailmankuvaansa reissaamalla ympäri maailmaa.

Jos kehitysmaa tarvitsee loistavan koulutuksen saanutta suomalaista, sen varmaan kannattaa sellainen palkata. Säästääpä koulutuskustannukset, jotka muuten pitää laskea siihen kehitysapuun mukaan.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

En nyt puhu mistään naistutkimuksen maistereista, vaan käytännön ammattilaisista. Suomen pitkäaikainen kehitysapuhanke Nicaragua esimerkiksi tarvitsee tällä hetkellä insinöörejä. Siellä tavallisella insinöörillä on korkeampi elintaso kuin keskisuuren yrityksen johtajalla Suomessa. Saat insinöörin palkalla hankittua omakotitalojen ja autojen lisäksi oman henkilökunnan kotiin siivoamaan, kokkaamaan ja hoitamaan lapsia. Jää paljon enemmän vapaa-aikaa.

Kehitysapu Nicaragualle voitaisiin ihan hyvin korvata lähettämällä maahan kipeästi kaivattuja ammattilaisia. Eivät nicaragualaiset heitä Suomesta tai mistään muualtakaan osaa omatoimisesti värvätä. Vanha sananlasku sanoo, anna miehelle kala ja hän elää päivän, opeta hänet kalastamaan ja hän elää eliniän. Saman pitäisi päteä kehitysapuun. Annetaan maalle tarpeellinen tietotaito, jolla se pääsee jaloilleen sen sijaan että tuhotaan paikallinen tuotanto jakamalla ilmaiseksi tavaraa.

Mamukriitikko (nimimerkki)

En tiedä kehitysavusta paljoakaan, mutta kyllä sen avulla työllistetään paljon suomalaisia, joista osa varmaan olisi ilman sitä työttömänä. Sillä rahalla myös työllistetään paikallisia ihmisiä, joka on paljon parempi asia kuin suomalaisten työllistäminen. En ota tähän kehitysavun järkevyyteen enempää kantaa, mutta se on selvä asia, että sitä tulee kehittää paremmaksi.

Mitä sitten tulee ajatukseen, että valtion tulisi nykyistä enemmän tukea ja kannustaa työttömien suomalaisten ulkomaille lähtöä, niin olen tässä asiassa eri mieltä, koska huutava työvoimapula uhkaa.

Näin ainakin moni viranomainen ja poliitikko on sanonut, että seuraavien vuosien aikana on eläkkeelle siirtymässä kymmeniä tuhansia työntekijöitä, joiden tilalle ei löydy riittävästi työvoimaa.

Tähän ongelmaan taas moni on keksinyt saman ratkaisun kuin sinä eli tarvitsemme maahanmuuttajia. Joidenkin mielestä maahanmuuttajien tarve on jopa pari miljoonaa, jotta huoltosuhde pysyy nykyisellä tasolla.

Ei se ole huono asia, jos juuri korkeakoulusta valmistunut insinööri lähtee Etelä-Amerikkaan töihin ja hyödyttämään toista valtiota. Toisen valtion hyödyttäminen kuitenkin laittaa pohtimaan sitä, että miten Suomi siitä jatkossa hyötyy, jos meillä alkaa myös olla pulaa insinööreistä? Tällöin voisi harkita, että näiltä insinööreiltä veloitettaisiin osa ilmaisesta koulutuksesta aiheutuneista kustannuksista, kuten suurin osa maista tekee.

Jotta jatkossa vältytään tilanteelta, että on paljon korkeasti koulutettuja työttömiä tulee pyrkiä kouluttamaan heitä enemmän aloille, joissa työvoimasta on pulaa.

Pietari mainitsi mainoksena hyviä asioita kehittyvissä maissa, mutta jätti kertomatta huonot puolet. Mitä sitten insinööri tekee, jos sairastuu johonkin vakavaan sairauteen? Ainii tulee häntä jalkojen välissä takaisin Suomeen, koska täällä saa parempaa hoitoa halvemmalla.

Viime vuonna oli lehdessä juttu suomalais-amerikkalaisesta yrittäjästä, joka oli Yhdysvalloissa ja monessa muussa maassa tehnyt bisneksiä. Hänen bisnekset menivät kuitenkin mönkään ja palasi perheensä kanssa Suomeen kymmenien vuosien jälkeen, koska täällä on niin hyvä sosiaaliturva verrattuna Yhdysvaltoihin.

Toisessa lehdessä oli juttu brittiläis-suomalaisesta perheestä, joka myös muutti Suomeen, koska heidän mielestä lapsiperheen elämä Isossa-Britanniassa on kallista ja Suomessa palvelut ovat parempia.

Pietari on kyllä osittain oikeassa, että on järkevämpää lähettää työttömät ulkomaille rasittamasta suomalaista yhteiskuntaa, mutta siinä on se ongelma, että moni näistä suomalaisista jäisi sille tielle, koska ilmasto, intiaanivaimo ja muut asia ovat parempia kuin Suomessa.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Markus jo laittoi tuossa hyvän linkin kehitysavun järkevyydestä, joten en kommentoi sitä enempää.

Sen sijaan olipa huutava työvoimapula sitten tulossa tai ei, niin kummassakin tapauksessa työttömien nuorien ammattilaisen ulkomaille lähettämisestä olisi apua. Jos pulaa ei tule, he jatkavat työskentelyä vieraassa maassa. Jos taas työvoimapula iskee, silloin Suomessakin palkat ja elintaso vastaavasti nousee, joten takaisin kannattaa tulla. Kuitenkin kaikkein typerin vaihtoehto on ruostuttaa kalliin koulutuksen mukanaan tuomat taidot sohvalla istumalla. Sellaisen ihmisen työkuntoon saamiseen menee mahdollisen työvoimapulan tullessa huomattavat määrät aikaa ja rahaa. Tilanne on ihan toinen, kuin jos kansainvälistynyt ammattilainen palaa ulkomaankomennukselta Suomeen. Kumman itse yritykseesi palkkaisit? 5 vuotta sitten valmistuneen 5 vuotta sohvalla lojuneen "insinöörin" vai 5 vuotta ulkomailla töissä olleen samaan aikaan valmistuneen toisen insinöörin?

Tämä tulee ehkä shokkina, mutta sairaalahoito on monessa ulkomaiden yksityissairaalassa paljon Suomea korkeatasoisempaa. Kaikkiin mahdollisiin sairaanhoidon palveluihin pääsee käsiksi noin 1000$/vuosi maksavalla sairausvakuutuksella.

Nykyisellään Suomi houkuttelee juuri noita sosiaalitukien perässä muuttajia. Oma linjani on, että kaikki jotka pystyvät itse elättämään itsensä ovat tervetulleita maahan. Sillä periaatteella olen itsekin aina mennyt vieraaseen maahan. Suomen lainsäädännössä pitäisikin ottaa mallia Kanadasta ja Australiasta, jonne vain yritysten töihin kutsumat ammattilaiset pääsevät muuttamaan. Kansalaisuuden voisi Sveitsin mallin mukaan saada 12-vuoden maassaolon ja työnteon jälkeen.

Olen samaa mieltä, että työttömiä tulee pyrkiä enemmän kouluttamaan niille aloille, joilla työvoimasta on tarvetta. Tämä pitäisi kuitenkin aloittaa jo paljon nykyistä varhemmin: http://pietarituominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51...

Käyttäjän Karriollila kuva
Karri Ollila

Hieno idea. Ja miksei voisi viedä myös vähän vähemmän koulutettuja työttömiä. Ainoa ongelma on vaan, tämä meidän ansiosidonnainen, joka pitää väen kotona.

Henry Bjorklid

Älä Karri höpötä. Saan koska tahansa lähtöjengiä kasaan.
Itse en ole ansiosidonnaisella vaan peruspäivärahoilla. Mitä sen väliä?

Henry

Käyttäjän Karriollila kuva
Karri Ollila

Höpötinpä. Anteeksi. Turhaan tosiaan sotkin työhaluttomuuden tähän hienoon ideaan.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Kiitos. Näissä kehittyvissä maissa tilanne on kuitenkin se, että vähemmän koulutettuja ammattilaisia kyllä riittää ja näillä on usein hyvin pienet palkat. Sen sijaan korkeampi koulutus on erinomainen pääoma ja sellaiselle on hyvin paljon kysyntää.

En sanoisi, että ansiosidonnainen pitää väen kotona. Ajallaan sekin loppuu ja jos houkutteleva työ tarjotaan hyvillä eduilla muualta, kyllä moni sen perään lähtee. Toki siinä vaiheessa kun Suomen valtiolta loppuvat etuuksiin varatut rahat, aika moni tulee paremman elintason perässä muuttamaan ulkomaille ihan itsestään: http://pietarituominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50...

Valintojen maailma (nimimerkki)

Täysin järkevää toimintaa eikä monien työttömien tarvitsisi jäädä odottelemaan katkerana sitä työvoimapulaa täällä kun kehitysapu kohdennettaisiin oikein. Mistä sitä tietää miten saavat suomalaiset tuotteet siellä ulkomailla kaupaksi ja Suomi hyötyisi ja ennen kaikkea yksilö.

Vieras (nimimerkki)

Ihan hyvä idea, jos perheen saa mukaan. Muuten en lähtisi.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Useimmilla nuorilla työttömillä ei vielä ole perhettä. Perhe perustetaan Suomessa hyvin myöhään. Latinomaissa se perustetaan yleensä 20-vuotiaina, mutta Suomessa 10v myöhemmin. Silti monissa kehittyvissä maissa odottaa työssäkäyvää korkeasti koulutettua parempi elintaso koko perheelle. Englanninkieliset yksityiskoulut ovat lapsille hyvä vaihtoehto ja edullinen palvelusväki helpottaa kodin arkea mukavasti.

Vieras (nimimerkki)

Työttömille nuorille miehille partnerin löytäminen on usein vaikeaa. Kehittyvissä maissa suomalaisella koulutetulla insinöörillä jolla on asunto ja palvelusväkeä on varmaan hyvin vientiä paikallisilla sinkkumarkkinoilla.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Ainakin latinomaissa kenellä vain vaalealla suomalaisella on miltei rajaton kysyntä naisten keskuudessa. Ei tarvitse olla edes autoa, omakotitaloa tai yhtään mitään. Riittää että olet vaalea pohjoismaalainen. Ihastuneet tytöt tulevat kyllä juttelemaan bussissa, kauppakeskuksissa ja joka puolella. Siitä mitä mieheltä täällä puolestaan vaaditaan, kirjoitin pienen kulttuurivertailun aiemmin: http://pietarituominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50...

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Virkamiehiä todella tulisi vähentää ja palauttaa valta takaisin kansalle.
Nythän suomalaiset käpristelee virkamisten laatimassa byrokratia viidakossa. Kauhuissani luin jonkun kansaedustajaksi pyrkivän mamun tekstiä "nuorten syrjäytyminen..." Tuollainen teksti on virkamisten aikaansaamaa ja sillä tietenkin havitellaan lisää säätelyä ja byrokratiaa omien kannattajiensa tueksi eri puolueissa. Muistaako kukaan vielä aikaa ennen demarivaltaa. Perheet olivat koossa paremmin, eikä sosiaalitantta sorkkinut jokaisen asioita. Mitenhän paljon mm nämä lähinnä kai kepulaisten "perhekodit" ja demareiden sosiaalitanttaverkosto imuroi innoissaan verotulojamme ?

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Tuo on tällä hetkellä suomalaisen politiikan suurin ongelma. Ei ymmärretä, että jokainen valvottava laki ja asetus vaatii verorahoilla virkamiehen sitä asetusta valvomaan, eli lisää byrokratiaa. Lainsäädäntö pitäisi yksinkertaistaa, niin että byrokratiasta ja virkamiesarmeijasta päästäisiin eroon. Byrokratian vähentäminen pitäisi lainsäädännössä olla itse tarkoitus. Se ei kuitenkaan onnistu niin kauan kuin ollaan EU:n lääni. Käytännössä byrokratia ja siihen yhdistettynä hyvät työttömyysrahat passivoivat tällä hetkellä kansan.

Tuula Saskia

Kirjoittajan ehdotus on yksiselitteisesti loistava.

Henry Bjorklid

Pietari!
Tämä on tarkoitettu vakavaksi ehdotukseksi:
- Jos itse toimisit parille nuorelle, sopivan ammatin omaavalle, eräänlaisena kummisetänä?
- Ensin pitäisi hyvin tarkkaan tietää joku joka ottaisi duuniin. Siis potentiaaliset työnantajat, yhteystiedot, vaadittava ammatti. Riittääkö aluksi sujuva englanti?
- Nuori voisi helpolla opiskella muutama tuhat sanaa espanjaa muutamassa kuukaudessa. [Minäkin siihen pystyn, olen vain liian vanha lähtemään. Espanja on niin helppo ja selkeä kieli.]

On huomattavasti helpompi matkustaa, jos perillä on joku joka pystyy etukäteen briifaamaan asioista; edulliset matkareitit, vuokrataso ja miten saa jotain vuokrattua, työnantajat joille voi kirjoittaa, mikä on 'oman pääoman' minimi, jos sinne lähtee jne.

Henry

Tuula Saskia

Henry,

noinhan se ei mene.

Kirjoittajan ajatus on niin uusi, merkillinen ja helposti torjuttava, kuin vain olla voi.

Sen vika on siinä, että se on odottamaton ja outo.

Se asettuu rinnasteiseksi satuun " Keisarilla ei ole vaatteita".

Kirjoittaja, mielestäni, edustaa hyvin tätä lasta, joka kertoo siitä, että johtomme ei ole oivaltanut tätä vaihtoehtoa.

Miksi lapata rahaa afrikkalaisten rikollisten tilille, kun voisimme rahoittaa sillä samalla omia kansalaisiamme ja antaa kärsivälle maanosalle todellista osaamista?

Tämä idea on hieno.

Käytännön ratkaisut on löydyttävä työministeriöstä, valtiovarainministeriöstä jne .

Henry Bjorklid

No nuo ministeriöt heräävät vasta joskus Kolmannen Maailmansodan jälkeen.
- Kun itse muutin Venäjälle, minulla oli back-up Suomesta käsin, mutta kun olin jo siellä, olisin helpostikin voinnut ottaa vastaan ihmisiä, jotka olisivat tulleet oikealla asenteella.
Tämä asenne on se A ja O.

Toisaalta olet oikeassa siinä, että näinhän se pitäisi mennä. Mutta tähän hallitukseen on turha olla yhteydessä.
Ensimäinen askel olisi perustaa valtakunnallinen työtähakevien yhdistys, jossa vallassa olisi työtähakevat, ei niinkuin nyt; demarit jotka käyvät kv. seminaareissa ja puhuvat telkkarissa paskaa.

Toinen askel olisi pitää maakunnalliset kokoukset, paikalliskokousten lähettämien edustajien kesken. Tavoitteena kartoittaa kaikki ideat.

Siitä se voisi lähteä.
Yleensäkin, ei ymmärretä millään tasolla kuinka suuri osaamispotentiaali löytyy 300.000:ssa työttömässä.

Henry

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Mietin jo aiemmin syksyllä, että olisi laittanut tuollaisen opastoimiston pystyyn. Pientä korvausta vastaan opastanut muita tähän maahan saapuvia suomalaisia. Muut bisnekset kuitenkin vievät tällä hetkellä aikaa, mutta koitan saada jotain pystyyn. Joku yleinen kummisetä-nettisivu olisi kyllä hyvä, jos joku laittaisi sellaisen pystyyn.

VeliSynkkä (nimimerkki)

ME voisimme kyllä avata sivut vaikka huomenna !
Ja jopa pistää jakeluakin asian tiimoilta!

Lähettäisitkö vaikka meiliosoitteesi, niin päästään puhumaan sivun yksityiskohdista !

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hyvä ehdotus ja saisi varmasti kannatusta, jos tuonkaltaisella kehitysavulla nimenomaan korvattaisiin nykyisenkaltainen kehitysapu. Eli kehitysapumäärärahat sijoitettaisiin työttömien insinöörien ulkomaankeikkoihin.

Näin suomalainen henkinen pääoma ei pääsisi rapistumaan eikä kustannukset kehitysapuun nousisi. Osa tietenkin haluaa luopua kaikesta kehitysapumäräärahoista olivat ne missä muodossa tahansa.

Tuula Saskia

Pekka,

eikä vain insinöörien. Suositan kirjaa Afrikasta, muistiinpanoja vuosilta 2007-2009. Kirjoittaja /kirjailija on Elina Hirvonen.

Olen ollut varauksellinen kehitysavun järkevyyteen jo aiemmin Suomen Kuvalehden raporttien pohjalta, mutta tämä kirja avasi silmäni.

Lukemisen arvoinen oikeata tietoa arvostavalle.

Vieras (nimimerkki)

Loistava idea! Itse olen myös kotimaan tomut jaloistani karistanut ulkosuomalainen, tosin maastamuutto tapahtui mielestäni vain turhan vanhana, olisi pitänyt lähteä juuri ollessani kortistossa lojuva työtön nuori. Näkökentän kapeudesta ja uskalluksen puutteesta johtuen monta vuotta meni vuotta meni hukkaan.

Työvoimatoimiston järjestämät naurettevat kurssit voisikin muuttaa kansainvälistymiskursseiksi, joista nuoret saisivat eväät ja uskallusta suunnata maailmalle onneaan etsimään. Pieni rahallinen avustus muuttoon olisi huomattavasti pienempi kulu kuin vuosien työttömyyskorvaukset, sossurahat ja työttömyydestä seuraavat muut ongelmat.

Osa kuitenkin palaisi takaisin ja toisi mukanaan Suomen kaltaiselle pienelle maalle pakollista laajalle katsovaa pelisilmää ja osaamista, kontakteja joista suomalainen yrityselämä hyötyisi suuresti.

Ei käännytä sisäänpäin ja pelätä että muut valloittavat Suomen, valloitetaan me maailma!

VeliSynkkä (nimimerkki)

Tässä hiemn taustatietoa !

http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54477-pa...

Kuten yllä kerroin, paskaduuneja välttelevälle maisterille Kela maksaa vuodessa noin 7 500 € (ei sisällä mahdollista asumistukea)

11.12.2010 12:46 innostuinpa laskemaan (ei kirjautunut)

Somalian Mehiläiskulttuuriyhdistys sai harrastustoimintaansa Ulkoministeriöltä rahaa mahtavat 131 000 €

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/11/1......

Vantaan kaupungin uusien nettisivujen hinnaksi tuli vähintään 440 000 €

Liikenneministeriö innostui vaihtuvista nopeusrajoituksista. Välkkyvät valomerkit jotka näyttävät säästä riippuen aaseille numeroita 80, 100 tai 120, maksavat 200 000 000 €
Tansanian väkiluku on onnistuttu nelinkertaistamaan viemällä sinne lääketieteellistä apua unohtaen samalla että afrikkalaiset eivät mielellään käytä ehkäisyä. Suomen kehitysapu yhden vuoden aikana 926 000 000 €

***
Kokoomus haluaa pitää kurjat suomalaiset maisterit niin köyhinä, etteivät voi hankkia edes lapsia. Sen sijaan Kokoomus pumppaa valtavia rahasummia kotimaiseen maahanmuuttoteollisuuteen sekä suoraan Afrikkaan. Ilmiselvästi strategia on edistää afrikkalaisperäisten väestönkasvua niin Suomessa kuin Afrikassakin. Somalialaisten väestönkasvua Suomessa auttaa mm. erityinen Kelan 'kotoutumistuki maahamuuttajille', joka kasvaa lapsiluvun mukana:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/10040...

Kokoomus tukee aktiivisesti perheenyhdistämistä Somaliasta Suomeen. Kertauksen vuoksi Iltalehden Pauli Vahtera: 5000 jonossa olevaa somalia maksaa veronmaksajille kaiken kaikkiaan 5 000 000 000 € SIIS 5 MRD !
Mikä parasta, jonon hännille kertyy lisää porukkaa sitä mukaa kun jonosta poistuu porukkaa!
Kysymys Elinalle kuuluu: kannatatko Suomen alkuperäisväestön korvaamista jollakin muulla väestöllä? Viihdytkö Itäkeskuksen Tallinanaukiolla?

Ja minä eli VS aiemmin
RUOTSISSA monikulttuurisuuskustannukset ovat jotain 25 - 30 % Valtion Budjetista !
Malmössa palaa 100 autoa joka kk. SAKSASSA Merkel haluaisi Turkkilaiset ulos Saksasta
EU n kaikki valtiot ovat kusessa Islamistien ja Muslimien kanssa
muslim invasion of europehttp://search.conduit.com/Results.aspx?q=muslim+invasion+of+europe&meta=all&hl=fi&gl=fi&SearchSourceOrigin=3&gil=FI&SelfSearch=1&ctid=CT2475029&octid=CT2475029
SUOMESSA Täti Torttu eli ASTRID A. APARTHAID ei suostu kertomaan maahanmuuton kustannuksia edes Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Vieras (nimimerkki)

Koittaisit nyt päättää jauhatko pelkästään paskaa, kirjoitat gonzo-journalismia vai yritätkö esittää että sut pitäisi ottaa vakavasti. Et voi tehdä kaikkea kolmea yhtä aikaa sikinsokin.

VeliSynkkä (nimimerkki)

Kuulostaa komentelulta ! Miksi ?

olisiko sinä mitään idea että hyppyytettäisin sua esille ja katottaisiin vähän sinunkin ominaispainoa ?
Älä sitten ihmettele jos tapaat pikapuoliin tuttuja! OK?

Pian, HYVIN PIAN !

VS

TP (kirjautunut) (ei kirjautunut) (kirjautunut) (nimimerkki)

No helkkari, siinäpä uusi ja virkistävä näkökulma.

Kannatetaan.

Tuula Saskia

Parahin Veli Synkkä,

ethän sinä puhu muuta kuin asiaa.

Sinun on ihan pakko arvioida blogikirjoittajan ideaa. Muutoin olet väistelijä.

Nostapa peukalo ylös tai alas!

VeliSynkkä (nimimerkki)

YHDISTYS JA SIVUT PERUSTEILLA !

1. KAKSI jo ehti ilmoittautua !!!
lisääkin mahtuu suomitoday@gmail.com

2. Yhdistykselle tarvitaan nimi, voisiko olla aluksi työnimenä PIETARIN KALANSAALIS ry ?
- Toimialana " LIUKKAITTEN LUIKKUJEN ULKOMAILLE UITTAMINEN" !

3. Puheenjohtajaksi PIETARI ITSE ! OK?

4. Perustaminen voi tapahtua sähköisesti !
- Kuka haluaa olla SIHTEERI ?
http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistys_ti......

5. Paholaisen Casino tarjoaa sivutilan, uutiskirje softan ja muitakin herkkuja sponsorina.

6. HOPI HOPI !
Ihmisiä ja ideoita peliin ennenkuin pannu jäähtyy

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Vieras (nimimerkki)

Tämän asian toteuttamiseen tarvittaisiin tahtoa ja epäitsekkyyttä meiltä ulkomailla asuvilta suomalaisilta. Perustetaan yhdistys, joka pyrkii antamaan apua ja kontakteja suomalaisille työttömille nuorille uusien mahdollisuuksien löytämiseen ulkomailta, erityisesti kehittyvistä maista. Tässä olisi Suomen uusi valttikortti! Samalla voitaisiin toimia myös Suomeen päin hakemalla kontakteja ja bisnestä suomalaisille yrityksille. Kuka lähtee mukaan?

Tuula Saskia

Hyvänen aika!

Mikä hieno ajatus!

Minä lähtisin heti mukaan, mutta olen yksityishenkilö ja eläkkeellä.

Tämä ajatus, Vieraalle kiitos, on loistava.

Mutta teen parhaani muiden värväämiseksi, jos katsot minut arvolliseksi.

Mutta eritoten toivon, että Niklas Herlin lukee tämän blogin.

Henry Bjorklid

Oi, Tuula, kultsipuuppeli!

Mitä sen väliä oletko yksityishenkilö ja eläkkeellä.
Kaikki joilla on järkeä päässä tarvitaan. Olen minäkin 60v., muttei se vauhtia hiljennä. Ajattelin tässä vaikuttaa vielä ainakin 10 vuotta. Jopa faijanikin elää vielä (ja kirjoittelee), joten jos geeneissä löytyy, niin ette pääse eroon edes kymmenessä vuodessa.
;-)

Henry

Vieras (nimimerkki)

Arvoisa Tuula, jokainen jolla on tahtoa ja ymmärrystä olisi tervetullut mukaan yhdistykseen. Jokaisella meillä on toisillemme jotain annettavaa jos vain uskallamme jakaa tietomme ja kokemuksemme. Tässä yhdistyksessä ei katsottaisi oppiarvoa ja asemaa, vain todellinen halu tehdä jotain konkreettista asioiden parantamiseksi riittää. Ihmiseltä ihmiselle, ei byrokratian ja lomakkeiden muurin taakse suojautuen. Rohkeutta ja toivoa pelon ja alistumisen tilalle!

Tuula Saskia

Henry,

taisitpa saada suomalaisen naisen ihmettelemään, kuinka ihania ja suorastaan kiehtovia miehiä meillä kuitenkin on. Miten mukavaa onkaan vaihtaa mielipiteitä tällaisten ihmisten kanssa.

Jos mielipiteet ja ideologiat menevät ristiin, on hyvä pehmentää
huumorin keinoin.

Ikävä kyllä, en oikein osaa sitä lajia.
Mutta kiitos sinulle. Olet taatusti sillä alueella lahjakas!

penttianders (nimimerkki)

Hyvä ajatus!

Omalta osaltani voisin auttaa espanjan kielen opetuksessa, vaikkakaan esimerkiksi Somaliassa ei puhuta espanjaa. :)

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Tuo olisi kyllä loistava idea. Pitäisi laittaa jonkunlaiset nettisivut pystyyn, josta maahan tulevat vosivat etsiä kohdemaasta suomalaista "kummia" neuvomaan maan tavat. Jonkun sopivan korvauksenkin voisi paketista maksaa. TE-toimisto voisi hyvin tulla tässä vastaan.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Kelpo idea. Eihän noita kehitysapuduuneja tarvitsisi ainoastaan työttömille osoittaa. Jos työssäkäyvä lähtisi kehitysapuhommiin, vapautuisi häneltä työpaikka työttömälle. Ihan vuorotteluvapaan tyyliin.

Tuula Saskia

Lukeeko ministeri Sinnemäki näitä kolumneja?

En oikein usko. Mutta hänellä on ymmärtääkseni avustajia.

Heidän tehtävänään on käsittääkseni kertoa ministerin mietteistä. Heille maksetaan.

Missä ihmeen umpiossa kansanedustajat ja avustajat elätte?

Kansalaiset kommentoivat ja hiljaisuus vastaa.

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Pietari. Espanja on helppo kieli teille nuorille ja kielikorvan omaaville, muttei kaikilla. Espanjaan on tulijoita ja alueella, jossa nyt satun olemaan on mm palveluammateissa ihmisiä englantilaisista, afrikkalaisista, uusiseelantilaisiin, amerikkalaisiin ja vaikkapa skandinaaveihin. Espanja on opeteltava ihan omin avuin, ei tänne tarvitse hyysätä ketää kotoutettavaksi, vaan tulijoita riittää. Jotkut joutuvat palaamaan kotimaihinsa, jos ei työtä. Espanjalaisten onneksi hyysäyssektoria ei ole, vaan yhteiskuntarakenne on terveempi.
Suomen mallihan on suoraan enitsestä Neukkulasta, jossa ainoastaan virkamiehiä lisätään ja järjestellään turhauttavia suojatyöpaikkoja puolueiden yhdistyksiin. Pitkä on taival espanjalaiseen systeemiin.

Tuula Saskia

Mutta kysehän oli siitä, voimmeko vaihtaa nämä ylettömät ja idioottimaiset kehitysapurahat, jotka valuvat diktaattorien tileille, järkevään toimintaan.

Onko se niin vaikea asia tajuttavaksi?

Kirjoittaja P. Tuominen esitti hyvän vaihtoehdon, oikeastaan mainion.

Pankaa paremmaksi! Tai torjukaa, mutta asia-argumentein.

Vieras (nimimerkki)

Voi sitä naiviuden määrää!

Vieras (nimimerkki)

Naiiviuden näkeminen kirjoituksessa on vain tapasi torjua pelkoa ja pettymystä.

Vieras (nimimerkki)

Olet erehtynyt. Tämä ei ole naiviutta vaan nuiviutta.

Vieras (nimimerkki)

No eikun matkaan,
Joku aika sitten oli uutinen, että Saksassa tarvitaan 50000 uutta insinööriä vuodessa. Ei sitten tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Palkatkin ovat kuulemma kohdallaan. Pitäkää huolta hyvinvointiyhteiskunnasta. auf wiedersehen ...

Heikki Knookala

tämä taas tuskin korvannee kehitysapurahoja?

Vieras (nimimerkki)

Ei tarviikkaan korvata, mutta päästään niistä insinööreitä erroon. Siis niinkuin win-win case ;-)

Parasta Suomessa: Helsinki-Vantaa (nimimerkki)

Hyvä Pietari Tuominen,

Ajatuksesi on hyvä, mutta se kaatuu siihen "normaaliin" Suomalaiseen syyhyn: kehitysapu ja työttömyyskorvaukset ovat eri ministeriöiden alaisia ja ennemmin helvetissä pelataan lätkää, kuin suomalaiset virkamiehet tekevät yhteistyötä.

Mutta mites tällainen ajatus (siellä muutama jo tätä ehdotti); ulkomailla asuva Suomen kansalainen saa tukea (4 kk minimi - 12 kk maksimi), siitä että majoittaa työttömän Suomalaisen luonaan ja auttaa työnhakemisessa? Tämä tuki sopeutettaisiin (euromääräisesti) kunkin maan olosuhteisiin ja kattaisi "normaalit" kulut asumisesta ja safkasta. Näin olisi työnhakijalla "turvapaikka" ja opas/auttaja. Samalla jonkinlaiset pelisäännöt työnhaun aktiivisuudesta jne. ja jos isäntä/emäntä näkee, että homma on lomailua, niin ekalla koneella sitten takas Suomeen.

Tässä ehdotuksessa on tietysti viilattavaa, mutta mites periaatteessa? Mitä mieltä olette, onko Suomalaisista vielä tällaiseen solidaarisuuteen?

Vieras (nimimerkki)

Aiemmin tuossa jo ehdotin yhdistyksen perustamista, jonka tarkoituksena olisi että ulkomailla asuvat suomalaiset auttaisivat työttömiä nuoria saamaan kontakteja ja töitä ulkomailta jakamalla kokemuksiaan, tietojaan ja omia kontaktejaan. Ulkomaillehan voi nykyäänkin lähteä työnhakijaksi kolmeksi kuukaudeksi. Jos olisi taho, jolla olisi mahdollisuuksia auttaa ihmisiä joilla ei omia kontakteja ole, tuo kolme kuukautta riittäisi vallan mainiosti. Lisää tukea ja paperien pyörittelyä ei missään nimessä pidä lisätä, vaan suoraa toimintaa pelkästään auttamisen halusta. Samalla tavalla suomalaisille yrityksille voisi etsiä lisää bisnestä ulkomailta ja näin auttaa työpaikkojen syntymistä Suomessa, tällaisesta luonnollisesti yritykset olisivat valmiita maksamaan. Asiantuntijaorganisaatiot kuten Finpro ovat täydellisen tehottomia ja mielikuvituksettomia organisaatioita, joilta todellinen näkemys ja kokemus puuttuu. Uskoisin että auttamiseen halukkaita ihmisiä löytyisi.

penttianders (nimimerkki)

Ehdottomasti kehittämisen arvoinen asia. Mitähän tapahtuu Suomeen jäävälle asunnolle?

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Epäsovinnaisia ideoita pitää heitellä.

Harmi vaan, että kaikilla asioilla ei ole minkäänlaista kontrollia vaan kyse on vain virkaesimiehen pyllyreiän nuolemisesta. Slurps.

Tuula Saskia

Tämä kirjoitus on mielestäni niin vahva, että kysyn sinulta, joskus jopa arvostamani kommentoija: mikä oli viestisi ydin?
Alatyylinen ja ruma kommentti. Eikö kieli suo kauniimpia sanoja vihoitteluun?

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Joo. Joskus heittelen sellaisia ryynejä, joita ei pitäisi heitellä.

Tässä tapauksessa puheenvuoron isäntä esitti absurdin idean ja käytännössä toteuttamiskelvottoman sellaisen. Pakkohan siihen piti vastata versus.

Pyydän renttuna anteeksi jos olen kadottanyt ladyn ajatuksissa ns. uskottavuuttani.

Tuula Saskia

Nyt olen hiukan pihalla:
minusta asia hoituu niin, että ministeriö osoittaa työkohteen ( konsultoikoon tahoja, joihin ns. kehitysapua syydetään).

Jos asia ei selviä sieltä, ollaan todella kuutamolla.

Mitään perhemajoitusmalleja ei voi ajatella.

Tämä kuvio on hoidettava siten, että paikalta saatu suomalainen tieto noteerataan. Viittaan kirjaan Afrikasta, muistiinpanoja vuosilta 2007-2009, kirjoittaja Elina Hirvonen.
Se ei voine olla ainut rehellinen raportti. Kumma kyllä, UM on vaiti, vaikka tietoja pitäisi olla.

Asia vaatii totaalisen asennemuutoksen ja tietysti eduskunnan hyväksynnän.

Kuka uskoo, että parlamenttimme jäsenet voisivat ottaa vastaan ilmaiseksi annetun upean ajatuksen.

Juuri siksi blogin kirjoittajan ajatus on mielestäni oivallinen.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Kannattaa muistaa, että monilla kehittyvissä maissa asuvilla suomalaisilla on isot talot uima-altaineen ja palveluskuntineen. Ei perhemajoitus isoon taloon ole välttämättä ollenkaan huono idea, jos isäntäväki sen kannalla on. Toinen vaihtoehto olisi etsiä halpa hotelli tai asunto.

Asennemuutoksen tämä ja moni muu muutos kyllä tarvitsee. Jotenkin tuntuu, että Suomen eduskunta on ikäänkuin jämähtänyt hämähäkinseittiin sen sijaan että tekisivät työnsä ja toimeenpanisivat uusia luovia ideoita maan nostamiseksi suosta. Työttömyyden hoidossa puhutaan vain kursseista, mitkä hoitavat pelkkiä oireita sen sijaan että hoidettaisiin varsinainen sairauden syy: http://pietarituominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51...

Yksikään työvoimatoimiston kurssi ei ikinä ole tehnyt kenestäkään menestyvää vientiyrittäjää. Kuitenkin vientiyritykset ovat ainoa Suomeen rahaa tuova taho.

Tuula Saskia

En ymnmmärrä yhtään, arvoisa Pietari

Esittämäsi ajatus on loistava, mutta kyse ei voi olla siitä, että ihmiset sijoitettaisiin joihinkin toisten ihmisten nurkkiin.

Pilasit upean idean. Ei ihmisiä sijoitella kotiapulaisten huoneeseen.

Jos tämä idea toimii, sen on saatava ilmaa siivilleen laajemmin.

VeliSynkkä (nimimerkki)

ME voisimme kyllä avata sivut vaikka huomenna !
Ja jopa pistää jakeluakin asian tiimoilta!

Lähettäisitkö vaikka meiliosoitteesi, niin päästään puhumaan sivun yksityiskohdista !

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Arvoisa Tuula Saskia, mielestäni sen päättäminen, mihin majoittaudutaan, pitäisi jättää ihmisille itselleen. Jos isäntäperheellä on talossaan huone vapaana ja haluavat vieraakseen toisen suomalaisen, niin mikäs sitä estää? Majoitetaanhan Au Pairit, muu palvelusväki ja vieraatkin omaan taloon. Toki hotellin tai oman asunnon pitäisi olla se toinen vaihtoehto. Ei sillä niin väliä, mihin majoittaudutaan, kunhan ei kadulle jouduta.

Pentti Järvi

Tuula: uima-altaan vierellä on 80 neliön bungalow insinöörejä odottamassa.

Parasta Suomessa: Helsinki-Vantaa (nimimerkki)

Hyvä Tuula Saskia,

"Mitään perhemajoitusmalleja ei voi ajatella". Miksi ei? Edelleen, UM ei ole "vastuussa" työttömistä ja virkamies "ei saa / ei osaa" ajatella laatikon ulkopuolelta. Satavarmasti sieltä ohjattaisiin työkkäriin yms. oikeaan valtion laitokseen.

Itse olen samaa mieltä, että UM:lla olisi paikallista kontaktipintaa etc., mutta se "vastuu" puuttuu, siitä syystä ehdotin "ruohonjuuritason ratkaisua".

Paikallisella Suomalaisella olisi ajantasolla olevaa tietoa työmarkkinoista ja ehkä myös kontaktipintaa valmiiksi luotuna.

Mitä tulee kysymykseen asunnosta, niin myyntiin tai vuokralle? Mitä muita vaihtoehtoja olisi?

Edelleen, olisiko tässa aineksia "think tankkiin" ja hiotumpaan toteutukseen? Mikä olisi se ajatustenvaihtopaikka jossa tätä pystyisi hiomaan?

Vieras (nimimerkki)

Poliittista tahtoa ei ole eikä tule. Inflaation ehkäisyä pidetään tärkeämpänä. Käyttämätön resurssi = työtön... on kokemuksen mukaan paras tae hintojen nousun ehkäisyssä.

Jos ihmiset oikeasti tekisivät yhteistyötä nykyisen hölmöilyn sijaan... kaikki muukin järjestyisi.

Minkä ihminen on tehnyt sen hän voi muuttaa.

Moni pankki laskee liikkeelle rahaa, ei valtio. Monet ovat ihmetelleet, että eikö tuollaisesta synny inflaatiota? Oikein, tarvitaan jarruttavia systeemejä. Vielä tehokkaampaa olisi siirtää rahanluonti-oikeus valtiolle. Sitten ei olisi aivan niin hirmuista painetta pitää työttömyyttä korkeana.

Tehokkain tapa: äänestä pankkien edusmiehet ulos eduskunnasta.

space (nimimerkki)

DI:n koulutus maksaa 39 - 163 tuhatta euroa. Tämän päälle voidaan laskea vielä peruskoulun ja lukion kustannukset päälle ja hintalappu inssille onkin jo reilusti yli 200 tuhatta euroa. Jouni Flemming paheksuu että työtön DI lähetetään maailmalle VERONMAKSAJIEN rahoilla. Kuules ny Jouni, eiköhän se lentolippu ole aika vähäinen hinta VERONMAKSAJILLE siinä vaiheessa. Vielä kannattaa muistaa että suurin osa kehitysavusta on ihan hukkaan heitettyä rahaa.

Kannatan ehdotusta. Ei kannata antaa rahaa mikä menee aseisiin ja hajoaviin koneisiin ammattitaidottomien käsissä. Tietotaitoa kolmanteen maailmaan.

Tuula Saskia

Juuri niin. Sitähän kirjoittaja esitti.

Yksityiskohdat on sovittava, mutta periaate on kiteytetty tässä.

Mikä puolueistamme on kyllin järkevä kopatakseen tämän omaan ohjelmaansa?

Eipä ole kommentteja näkynyt.

Stifler (nimimerkki)

Todella hyvä idea; varsinkin etelä ja keski-amerikassa. Niissä maissa on kova halu mennä eteenpäin. Ite oon asunut ja työskennellyt Afrikassa melkein 30 vuotta ja siellä tää ei ehkä toimisi niin hyvin. Yleensäkin Afrikan valtiot mielummin näkevät kehitys avun käteisenä ja afrikassa ihmiset ovat myös aika epäileviä eurooppalaisia kohtaan.

Jouko Koskinen

Itselläni on kokemusta kotouttamisesta vain täällä Suomessa. Myös menestyksestä alalla. Kollegojen kertomana tekniikan vienti Afrikkaan on ollut vaikeuksissa. Yksinkertaisen kastelu / juomavesijärjestelmän väärinkäyttö on tärvellyt laitteet.

Somalian tai Marokon autioitumisen kääntäminen vihertävään suuntaan vaatii useamman sukupolven sitoutumista. Kyllä siellä muutama insinööri voi opettaa vesihanan auki/kiinni -asennot, vasaran ja jakoavaimen käytön. Mutta ne pitää oppia jo lapsena jos aikoo metsittää aavikon, kaivaa kastelukanavat ja tuottaa ruokaa.

Kun Suomi-Venäjä telakkayhteistyö koplataan ydinvoimayhteistyöhön kannattaa yhdistää myös kehitysapu saman katon alle. Rakennetaan muutama merikelpoinen alus ja varustetaan ne ydinreaktorilla tuottamaan puhdasta vettä merivedestä muutaman kuutiokilometrin verran vuorokaudessa. Pumppaamaan se vesi tekojärveen aavikolla.

Kreetan Lassithista voisi löytyä asiantuntijoita jatkoon. Kyllä se siitä.

tonith (nimimerkki)

Mielestäni paras idea mitä olen nähnyt aiheesta. Monille pessimisteillä meni ehkä alkuperäinen pointti hieman ohi. Itse ainakin näkisin hyvinkin realistisena seuraavan tilanteen: Suomesta lähtee insinööri/insinööriryhmä kehitysmaahan ja suunnittelee esim. viemärijärjestelmän tai sähköverkoston jonka sitten paikalliset toteuttaa ja rakentaa. Kun taas toinen vaihtoehto on että lähetetään saman verran rahaa ja välikädet syö siitä ensiksi puolet ja sitten loput menee siihen kun palkataan joku insinööri suunnittelemaan homma ja lopulta rahat ei riitäkään paikallisten palkkaamiseen vaan vedellään kompromisseja ja sitten palaa koko kylä jonkin omatekoisen sähkövirityksen takia tai livahtaa kakkakikkare vesijohtoveteen ja sairastutaan

VeliSynkkä (nimimerkki)

SIVUT PYSTYYN PIETARILLE / YHDISTYKSELLE !

KUKA TULISI RAKENTAMAAN INTERNETPALVELUA !

Meilejä meille !!!

suomitoday@gmail.com

ME voisimme kyllä avata sivut vaikka huomenna !
Ja jopa pistää jakeluakin asian tiimoilta!

Lähettäisitkö vaikka meiliosoitteesi, niin päästään puhumaan sivun yksityiskohdista !

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Tuula Saskia

Pietarille kyllä, mutta paholaisencasinon näkemykset askarruttavat.
Mikä lienee motiivisi, VeliSynkkä?

VeliSynkkä (nimimerkki)

Saako kysyä ja sanoa rehellisesti ?

1. Mikä niissä askarruttaa ?

2. Motiivina on murtaa KONEISTON ja Kolmen koplan ylivalta !

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Laitoin mailia. Tuollainen ulkomaille muuttavia ja ulkosuomalaisia neuvova sivusto ja foorumi ja yhteistyösivusto olisi kyllä hyvä olla olemassa.

Valtion kehitysapua ei enää tarvita (nimimerkki)

Kehitysavun on luvattu olevan 0,7% bruttokansantuotteesta, ei siis valtion budjetista. Siinä on myös yksityinen sektori mukana.

Nykyisellään tämä täyttyy pelkistä suomalaisten yksityisten yritysten investoinneista kehitysmaihin, etunenässä Kiinaan, Intiaan ja Brasiliaan. Valtion byrokraattivetoinen kehitysapu on käynyt siten tarpeettomaksi.

Käyttäjän helenat kuva
Helena Tornberg

Kiitos Pietari! En juuri ehdi nyt blogeja lukemaan mutta tässä jutussasi on itua. Jo nyt monet nuoret perustavat ensin yrityksensä ( esim. ympäristö-, it ja luovat alat)ulkomailla ja vasta sitten myöhemmin kotikentällä. Näillä uusilla koulutus- ja työllisyysinnovaatioille voimme vähentää eteenkin nuorisotyöttömyyttä.

"Yksikään työvoimatoimiston kurssi ei ikinä ole tehnyt kenestäkään menestyvää vientiyrittäjää. Kuitenkin vientiyritykset ovat ainoa Suomeen rahaa tuova taho."

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Eipä kestä. Nuorisotyöttömyyden suurin ongelma on, etteivät työttömät nuoret koskaan opi tekemään töitä. He syrjäytyvät ja tottuvat passiiviseen tuilla elämiseen. Sellainen toimeton ikäpolvi ei koskaan ole rakentanut mistään maasta menestyvää.

VeliSynkkä (nimimerkki)

YHDISTYS JA SIVUT PERUSTEILLA !

1. KAKSI jo ehti ilmoittautua !!!
lisääkin mahtuu suomitoday@gmail.com

2. Yhdistykselle tarvitaan nimi, voisiko olla aluksi työnimenä PIETARIN KALANSAALIS ry ?
- Toimialana " LIUKKAITTEN LUIKKUJEN ULKOMAILLE UITTAMINEN" !

3. Puheenjohtajaksi PIETARI ITSE ! OK?

4. Perustaminen voi tapahtua sähköisesti !
- Kuka haluaa olla SIHTEERI ?
http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistys_ti...

5. Paholaisen Casino tarjoaa sivutilan, uutiskirje softan ja muitakin herkkuja sponsorina.

6. HOPI HOPI !
Ihmisiä ja ideoita peliin ennenkuin pannu jäähtyy

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Laita parempi nimi. Vaikkapa: Veropakolaisten tuki ry

Yhdistys voisi kerätä rahaa teettämällä paitoja, joissa lukee Veropakolainen. Siitähän monella muutossa on ensi sijassa kysymys. Yrittäjää ei huvita maksaa virkamiesten palkkoihin ja muuhun turhaan suurinta osaa tuloistaan, kuten Suomessa on pakko. Lähdetään sitten pakolaiseksi maahan, jossa yrittäminen ja työnteko on helpompaa ja siitä jää käteenkin jotain muutakin kuin velat.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Tai no ehkä pitää täsmentää ajatusta. Suomessa pärjäävien yrittäjien ja huippuammattilaisten kohdalla kyse on vain yksinkertaisesti paljon houkuttelevammasta vaihtoehtosta. Työttömien kohdalla taas vaihtoehdosta saada vihdoinkin kaivattu työnpaikka ja elintaso. Joidenkin toisten kohdalla seikkailusta ja elämänkokemuksen hankkimisesta. Jotkut myös lähtevät oppimaan ulkomaille. Ehkäpä Ulkosuomalaisten tuki Ry kattaisi kaikki nuo ryhmät.

VeliSynkkä (nimimerkki)

HOP !
Työnimi on työnimi. Lisäksi tää on Sun keisi joten Sinä luonnollisesti päätät.
Ehdottaisin itsesiassa NIMIKILPAILUA.

Mutta riippuu siitä mitä Sinä haluat ! Ja sitten varmaankin mitä yhdistykseen mukaan tulevat haluavat.
Mutta tämä ei ole minun keisini, coutsaan jos kysytään, mutta haluaisin nähdä kuitenkin tämän VALTAKUNNALLISENA operaationa nyt juuri ennen vaaleja.

Me vaan tarjotaan ampumalavetti Sun jutullesi. OK?

VS

Mikko Mäkinen

Kyllä halvempaa olisi lopettaa koko kehitysapu, joka rahoitetaan velkarahalla.

Jos sitä ei voi poliittisista syistä lopettaa, niin lähetetään sitten ihan tavallisia suomalaisia turisteina Somaliaan, Gazaan, Kongoon, Tansaniaan jne. Massamatkailualennuksilla (500 euroa per matka) voitaisiin nykyisillä kehitysapurahoilla lähettää jopa kaksi miljoonaa suomalaista vuosittain tutustumaan reiluksi viikoksi eksoottisiin kulttuureihin. Yhden vaalikauden aikana koko valtaväestö olisi kultturipesty kertaalleen. Kuka tässä häviäisi?

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

En kyllä tunne montaakaan ihmistä, jotka olisivat tarpeeksi hulluja lähteäkseen Kongoon "lomalle". Eräs hyvä ystäväni kävi Kongossa ja kertoi sieltä aikamoisia kauhutarinoita. Kongo on villeintä Afrikkaa ja ehkä siinä on juuri sen rikkaus. Ei pitäisi liikaa yrittää tehdä tuollaisista maista länsimaisia vain jotta sieltä pystytään turvallisesti ryöstämään luonnonvaroja. Länsimaat voisivat jättää Kongon kokonaan rauhaan ja antaa heidän itse ratkaista omat riitansa omalla tavallaan. Emme mekään tykkää siitä, jos ulkomaat sekaantuvat Suomen sisäpolitiikkaan. Samalla tavalla pitäisi arvostaa kongolaisten elämäntapaa ja antaa näiden tehdä itse omat ratkaisunsa.

Mikko Mäkinen

Vedän heti kulttuuriturismiehdotukseni takaisin, jos uhkana on se, että kongolaiset vastavuoroisesti sekaantuisivat Suomen asioihin.

Mutta jos kulttuurimatkailu on mielestäsi sekaantumista toisen maan asioihin, eikö kehitysapu tai insinöörivienti ole vielä vakavampaa sekaantumista?

Ehkä parempi olisi keskittyä vain oman maan kehittämiseen?

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Insinööriviennissä vastaanottava maa saa sitä, mitä se haluaa ja omasta mielestään itse tarvitsee. Kehitysavussa vastaanottava maa saa sitä, mitä se muiden mielestä tarvitsee. On ihan eri asia dumpata maahan ilmaista ruokaa tai tarvikkeita ja tuhota sillä tavalla paikallinen talous ja motivaatio tuottaa yhtään mitään, kuin antaa maalle tarpeellinen tietotaito oman tuotannon käynnistämiseen.

Lomamatkailun tukemista sen sijaan vastustan lähinnä, koska lentäminen on epäekologista. Itse lennän vain kun on pakko, mutta en koskaan lomalle. Korvaan lennot junalla tai laivalla, jos vain mahdollista.

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Suomalaiset työttömät on virkamiesten pelinappuloita. Neukkulassa kehittyi mafia, mutta Suomessa heidät neutralisoidaan yhteiskunnasta mielialalääkkeillä usein. Ulkosuomalain selvemmin näkee asiat. Joku pelle taas ehdotti yhdistyksen perustamista ja se on taas samaa kuin Suomen byrokratia perrr.... Niissä yhdistyksissähän sitä vinoutetaan ihmiset työstä poliitikkojen mieliksi, mutta KAS ! poliitikoille löytyy yhdistysten suojatyöpaikkoja jopa lopetettuaan politikoinnin.
Pietari : joku yleinen kummisetä sivu olisi tarpeen !!!!
Turhat virkamiehet pitäisi laittaa kummisetä-kursseille. Aktiivinen nuoriso ei enää jääkään Suomeen, itsekin autan heitä muuttaman pois sillä suomettuminen on paha ongelma. Se tarkoitttaa sitä että ollaan virkamisten opelinappuloita ja voidaan pahoin. Nyt on taas yksi tyttö saatava pois siitä koukusta.

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Tuohon yhdistysten perustamiseen laitan vielä varoituksen. Kun yhdistykset hakevat tukia, niistä on muodostettu poliitikkojen remmelysareenoita. Liian moni nuori on jäänyt koukkuun yhdistystyöllistämiseen tms valtion tukemaan homaan. Muuallakin on työttömyyttä kuin Suomessa, tosin en tunne banaanivaltiota. Nuorten on hyvä kokea kansainvälisyys kaikin tavoin ja sitä tukee edistää politiikkojen yhdistyksiä tukematta. Hyvä esimerkki poliittisesta rahan tuhlauksesta oli mm itsenäisyyspäivän juhlissa esille tullut Huussi ry.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Banaanivaltioissa työttömiä ei käytännössä ole, koska ei ole työttömyystukia. Ihmisille jää pienemmän verotuksen takia enemmän rahaa omaan käyttöön ja siksi taloon palkataan usein kotiapulainen, autonkuljettaja, puutarhuri tai lastenhoitaja. Näille tarjotaan pienen palkan lisäksi täysi ruoka ja ylläpito. Voi tulla shokkina, mutta palvelusväen elintaso on täällä parempi kuin työttömän Suomessa. Syövät isäntäväen kanssa samaa ruokaa ja koska omia kuluja ei juurikaan ole, palkka jää säästöön.

E.Lankinen (nimimerkki)

Hyvä visio. Luulis että tuota jo vähän tehdäänkin.

Mikäs siinä... Talo ja oma palvelusväki. Ei yhtään hullumpi.

Saat tuon kuulostamaan hyvinkin houkuttelevalta, sääli ettei nyt satu olemaan inssin papruja.

Mä olen muuten havainnut että Suomesta on pitkään puuttunut eräs tärkeä juttu: Keskustelutaito. Ilman sitä lienee turhaa edes kuvitella lähtevänsä johonkin tuollaiseen projektiin. Täytyisi olla vähän pelimies, vähän kusettaja, vähän äänekäs mutta silti reilu ja vähän hattu kourassa.

Ts. terveellä itseluottamuksella varustettu tyyppi. Ei ne kyllä täälläkään työttömänä ole että sikäli yhtälö voi olla hieman hankala?

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Tietenkin Eurooppakin hiljenee ainakin ajoittain ja paikoittain. Taidan asua aika vauraiden ihmisten alueella. Nuoret vaihtavat työpaikkoja ja matkaavat takaisin kotimaahansakin, koska tässä kaupungissa ei ole sosiaali-, tai työvoimatoimistoa. Nuoret kuitenkin tekee kaikkensa etsiäkseen töitä jos ne jostain syystä loppuu ja se on mielekästä seurattavaa. Minä pidän todella paljon noista kansainvälisesti liikkuvista nuorista, ei kannata jumiutua mihinkään.
Suomessa hoetaan sitä koulutusta ja koulutusta kuten entisessä Neukkulassa. Siellä jokaisen kaupan kasankin piti olla insinööri, Suomessa vaikkapa insinööri tai maisteri.

H. (nimimerkki)

Mielenkiintoinen skenaario, joskaan ei kaikilta osin realistinen. On varmasti kehitysmaita ja kehitysmaita; toisissa yksityissektori vetää (ja eurooppalaiset olisivat hyvin arvostettuja), mutta epäilen kyllä Nicaraguan kohdalla. Tietysti jos palkka tulee Suomen kehitysavusta, niin sillä on varaa hankkia huvila, auto ja palveluskunta, mutta näin ei kyllä välttämättä ole paikallisilla insinööreillä. Miksi muuten niin monen kehitysmaan tärkein vientituote on heidän koulutettu työvoimansa, joka katoaa töihin länsimaihin, Persianlahdelle jne.

eaglesflysingly@gmail.fi (nimimerkki)

Uusi IDEA vaan pystyyn, mutta älkää toistako virheitä

Erinomainen idea tämä Työttömät osaajat kehitysavuksi. Olen asiasta varma, kun itse 20 vuotta sitten vastaavan asenteen ja toimintamuodon kautta työllistin itse itseni. Ja niin tekivät sadat muutkin.Mutta helppoa se ei ollut. Eikä varmasti yhtään helpommaksi, ole tullut.

Kirjoitinkin asiasta omalle blogilleni yksityiskohtaisemman jutun ja liitin siihen nopeasti löytyneet linkit sivuiltani.

Jos yksityiskohtia haluatte, lisätietoa on maksuttomasti saatavissa monelta eläkeläiseltä. Myös minulta.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/21373/ty...

Vieras (nimimerkki)

mitä se hyövjeää

Hienoja mahdollisuuksia (nimimerkki)

Tämä Pietarin idea on oikeasti uusi ja loistava osoitus nuorten raikkaasta tavasta ideoida-nuoret eivät ole kaavoihin kangistuneita. Tämä pitäisi toteuttaa!
Ihmetyttää nuo kommentit, joissa heti ollaan näkemässä idea negatiivisessa valossa.
Tuollainen lahjakkuus pitäisi saada suomeen takaisin toteuttamaan tätä hanketta...

Pentti Järvi

Heh, ei sitä Pietaria ja muita samankaltaisia täällä tarvita, vaan juuri siellä insinöörien vastaanottomaissa. VeliSynkkä hoitaa puljun täälläpäässä.

VeliSynkkä (nimimerkki)

En ihan en ihan !

SELVYYDEN vuoksi:

1. Voimme tarjota IT - Infran eli kaikki tarvittavat järjestelmät Free of Charge eli Sponsoroituna.

2. Voin tarjota coutsaamista

3. Luonnollisesti Yhdistyksen väki potkasee jutun käyntiin

Joten.........

VS

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Kuten jo maililla VeliSynkälle maililla vastasin, tällä hetkellä olen hyvin kiireinen muutaman muun projektin parissa. Vetäjäksi minusta ei siis ole, mutta kirjoitan ja opastan toki mielelläni. Kiitokset kuitenkin kaikille erittäin kannustavista kommenteista ja ehdotuksista.

Vieras (nimimerkki)

Olet huiken oikeassa. Itse olen vanhempi ihminen, mutta näen silti, että tässä on ideaa, siis kun lähtö on vapaaehtoista( Nuorena sitä seikkailee mielellään).

TolpanPitäjä (nimimerkki)

Idea on hyvä tavallisen ihmisen näkökannalta katsottaessa. Varsin hyvä!

Toteutus on vaikeaa työvoimapoliittiselta taholta toteutettuna koska silloin noustaan vastarintaan vallitsevaa yleistä käytäntöä: alistaa kolmansien maiden taloutta ja hallintoa, muiden kehittyneiden maiden suuryritysten hyväksi aina kun on mahdollista. Tämä on realiteetti.

Siksi kehitysmaihin lähetetään rahaa, lääkkeitä ja ruokaa jollei jonkin suuremman yrityksen projekti, jossa taloudelliset hyötyjät usein ovat muualta kuin itse kohdemaasta, vaadi suoraan osaamisen lähettämistä paikanpäälle mikäli osaamista ei sieltä suoraan löydy.

Sitä vastoin yksityissektorin ei tarvitse kulkea alati kiristävissä poliittisissa talutusnuorissa ja sitä suuntaa kannattaa kehittää koska siten on helpointa viedä tätä hyvää ideaa eteenpäin. Jonkun tarvitsisi löytää tarpeeksi varakkaat rahoittajat säätiön perustamiseen ja siitä se lähtee hyvin liikkeelle.

Uutta on vaikea keksiä (nimimerkki)

Suomi lähetti 1990-luvun puolivälissä työttömiä päällikkötason ihmisiä Viroon neuvomaan sikäläisiä yrityksiä "työharjoitteluna". Oliko siitä jotain hyötyä jollekin osapuolelle, sitä en osaa kertoa.

Tuleva inssi (nimimerkki)

Mahtava idea! Itse olen valmistautumassa insinööriksi ensi keväänä ja ulkomaille lähtö on kutkuttanut mieltä jo pitkään (kaksi työharjoittelujaksoa Portugalissa ja Kreikassa on vain vahvistanut tätä). Voisiko yhdistykselle näin aluksi vaikka perustaa Facebook-ryhmän?

VeliSynkkä (nimimerkki)

SIVUT kyllä tarvittaisiin ensin ja yhdistyksen perustaminenkin.

Olisiko Sinulla LIHASTA ottaa ( veto ) tai jotain vastuuta ?

Siitä voisi kertyä jotain rasaakin Sulle.

Minä voisin antaa ajattelu tulitukea, IT - Infran, Pietari lähettää sivuille oheismatskua,

VeliSynkkä

Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
http://paholaisencasino.com/eunrahoituskriisi/

Käyttäjän tstk kuva
Topi Koskinen

Jos Suomen ongelma on aivovuoto, siis se että ensin käytetään miljoonia per henkilö korkeaan koulutukseen ja sitten tämä lähtee osaamisensa kanssa ulkomaille, ehdottamasi ratkaisu on kyllä aika originelli. Tietysti onhan sen niinkin, että aivovuoto lakkaa sitten jos saadaan kaikki aivot vuodettua loppuun.

Toimituksen poiminnat